INGREDIENTAI: 250 gramų bulvių
250 gramų kvietinių miltų
250 gramų sviesto
1 vienetas kiaušinių
1.5 šaukštelio druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į puodą pilti vandens, užvirti, sudėti neskustas švariai nuplutas bulves ir virti apie 30 minučių arba iki bulvės išvirs.
2.
Dar šiltas bulves nulupti ir sutarkuoti smulkia tarka (smulkesne už burokine). Sudėti nedideliais kubeliais paustytą šaltą sviestą, berti miltus, druską ir minkyti tešlą iki vientisos, lygios masės.
3.
Paruoštą tešlą susukti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą 1 valandai. Tuomet tešlą perminkyti, vėl susukti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą dar bent 30 minučių, o jei neskubate, palikite valandai ar ilgiau.
4.
Įkaitinti orkaitę iki 200 C (kepimo režimas - viršus+apačia, be vėjelio).
5.
Paruoštą tešlą iškočioti iki daugmaž 1 cm storio, formele ar stikline išspausti apskritimus, juos sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
6.
Į dubenėlį įmušti kiaušinį, lengvai paplakti ir šiuo plakiniu aptepti sausainius.
7.
Sausainius kepti iki 200 C įkaitintos orkaitės viduryje apie 15-20 minučių iki sausainiai bus gražiai auksinės spalvos.
Patarimai:
•
Papildomi priedai. Jei norite dar pikantiškesnio varianto, galite į tešlą įspausti česnako arba įberti česnako miltelių, o prieš kepant sausainių viršų pabarstyti maltais juodaisiais pipirais, pabarstyti tarkuoto sūrio.
•
Saldus variantas. Norintiems saldesnio varianto, sausainių viršų galima pabarstyti cukraus bei cinamono mišiniu ir/ar į tešlą papildomai įberti cukraus.
•
Kaip tiekti? Saldžiu sausainių variantu skanu gardžiuotis tiesiog prie kavos ar arbatos puodelio, o sūrius ar pikantiškus tinka tiekti šalia sriubų, salotų, gardinti kreminiu sūreliu, ant viršaus uždėti lašišos griežinėlį ar net ruošti mažus užkandinius sumuštinukus.